Mountain Lodge Meets Train Station

//Mountain Lodge Meets Train Station
Mountain Lodge Meets Train Station2018-02-05T05:21:10+00:00

Project Description

Mountain Lodge Meets Train Station

My client describes her Revelstoke retreat as

European mountain lodge meets Revelstoke train station with subtle east coast influences

My client requested this home appear as if it were an older home that had been added onto with architectural features resembling an old train station. She provided me with over 150 magazine clippings that she had compiled for this project over the past 4 years to use as inspiration. This combined with the answers to my in-depth questionnaire supplied me with everything I needed to create what could be a train station converted to a residence with the following areas added throughout the years.

  • enclosed porch later converted into the breezeway
  • family room and master ensuite above
  • sunroom
  • covered front entrance
  • front patio, expanded from original train station platform
  • garage including ski room and guest suite

Careful attention was paid to ensure that this house incorporates Dynamic House Design Inc.’s motto of
Logic – Function – Style:

  • room function determined its location in the home
  • traffic flow paths are smooth, logical, and ample in size
  • each room has at least one logical, functional, stylish furniture arrangement option
  • great for entertaining yet provides many places for quiet solitude
  • large enough to feel spacious yet small enough to feel intimate
  • rustic yet elegantly simple
  • everywhere you look there is a feature within your sightline yet none compete with each other
  • large windows and 8′ French & Dutch doors throughout provide abundant natural light, while 3′ typical roof overhangs and 6′ on the south and west sides provide passive solar heating/cooling to all aside from the expansive arch window in the master bedroom which is shielded by thermally efficient blinds and drapes
  • all windows requiring privacy have high sill heights
  • plenty of storage space throughout the home, with closets separating the bedrooms serving double duty as sound buffers
  • the home appears to be built using large stone corners as its structure and also has stone wrapping the first 2′ above grade to protect the siding from the deep snow in Revelstoke
  • large front patio enclosed by a short stone wall provides an intimate outdoor space featuring the extraordinary views and leading to the outdoor fire pit nestled in the front yard
  • roof design over entrances and house placement on the site were priority to ensure pedestrian safety from snow dump off of roofs and ease of snow removal
  • with existing trees and added landscaping the useable front and rear yards provide both privacy and views as well as a ski in/ski out access
  • basement kept completely below grade to prevent exterior height of home from looming over the site and provides space for a media room and other recreational areas as well as a large storage room and full bath with shower acting as a private shower room attached to the large change room for the family sauna
  • oversized double garage fits large trucks and also has a work bench area
  • entrance to the home from the garage is via the breezeway which features the view through a window on the front face
  • side entry to the home allows the main living space to enjoy the stunning views, is sheltered, adjacent to the parking, and enters into a private breezeway
  • there is a “hub” located where you pass by each time you come and go so you have a logical and functional place for your everyday things like keys, purses, mail, flashlights etc.
  • powder room is central yet private
  • kitchen has dual work triangles, ample counter space, high-end appliances, built-in hutch, and breakfast/wet bar, while also featuring the rear wall clad in stone with vent hood centered and flanked by windows
  • great room and family room are separated by a stone-clad 8′ x 5′ double-sided “Rumford” wood-burning fireplace with raised hearths on each side and nooks on each end for wood storage. This incredibly efficient “Rumford” fireplace is best in the centre of the home and to minimize the amount of view it blocked I designed it so the narrow dimension was in line with the view and situated it off to the side. This remarkable fireplace is viewed from everywhere on the first floor as well as when you come up or down the stairs.
  • the family room has a discreet place for a TV out of all sightlines from the main living space without blocking the view or the fireplace
  • the entire living space on the first floor, master suite above, and guest suite have clear sightlines to the incomparable mountain and river views
  • stepped up master suite features a vaulted and beamed ceiling over the sleeping area that ends in an over-sized window seat beneath an enormous arch window that reveals the unsurpassed view as you wake each morning; private “Rumford” wood-burning fireplace; walk-in closet; and ensuite with separate tub and shower, double vanities, and private toilet room all flooded with natural light and featuring the views
  • each guest room in the main house features a private nook for reading and an over-flow sleeping area for kids with a window overlooking the treed rear yard and ski trail
  • the 3 guest rooms share 1 bathroom, but it’s sectioned into 3 areas so multiple people can use it privately at the same time as well as having a powder room on the first floor and full bathroom in the basement which is again sectioned into separate private spaces
  • guest suite over the garage with everything you need including ample storage; full open kitchen with a view; full bath; laundry; 2 large bedrooms; computer nook; and dining area and great room featuring the mountain and river view

Dynamic House Design Inc. would like to express a special Thank You to Meranti Developments Ltd. for being so knowledgeable, helpful, and enjoyable to work with!

Project Details

Categories: